Dieta w profilaktyce chorób układu krążenia

Odpowiednia dieta przy chorobach układu krążenia
W XX wieku nastąpił wyraźny wzrost zachorowalności na choroby układu krążenia. Z danych Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) wynika, że z powodu chorób układu krążenia odnotowano w jednym roku ponad 16 mln zgonów na świecie, z czego 4 mln w Europie, w Polsce są najczęstszą przyczyną zgonów. Na ich częstotliwość wpływ ma wiele czynników. Niektóre z nich jak np. pewne predyspozycje genetyczne nie podlegają zmianie, ale na to jak się odżywiamy każdy z nas ma wpływ.

JEDZ NA ZDROWIE

Racjonalny sposób żywienia to istotny i bardzo ważny czynnik zmniejszający ryzyko występowania chorób układu krążenia. Osoby ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na choroby układu krążenia powinny podlegać indywidualnej opiece dietetyka. Istnieją ogólne wytyczne dotyczące żywienia, które każdy może wprowadzić do swojego życia. Zasady te dotyczą poszczególnych składników odżywczych: tłuszczów, białka i węglowodanów.

TŁUSZCZE W DIECIE

Spożywając tłuszcze, trzeba pamiętać, żeby w diecie znalazło się jak najmniej nasyconych kwasów tłuszczowych. Nasycone kwasy tłuszczowe to w większości tłuszcze zwierzęce, których źródłem jest np. masło, smalec, łój, olej palmowy, śmietana, sery żółte, jajka, podroby, mięso (wołowina, wieprzowina, baranina, drób ze skórą), gotowe wyroby cukiernicze, smażona żywność gotowa. Jak najczęściej powinniśmy tłuszcze pochodzenia zwierzęcego zastępować jednonienasyconymi i wielonienasyconymi kwasami tłuszczowymi. Częściej zamiast produktów mięsnych i wędliniarskich wprowadzajmy do diety ryby morskie, obfitujące w tzw. wielonienasycone kwasy tłuszczowe. TŁUSZCZE W DIECIE JEDZ NA ZDROWIE Duże ilości tych kwasów zawierają łosoś, makrela, śledź, sardynki, pstrąg. Natomiast źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych jest olej rzepakowy i oliwa z oliwek. Można je stosować na zimno np. do surówek, jak i do obróbki termicznej. Stosowanie tych tłuszczów przyczyni się także do obniżenia stężenia cholesterolu całkowitego, jak i cholesterolu frakcji LDL miażdżycorodnej w surowicy krwi.

NAJCZĘSTSZE CHOROBY UKŁADU KRĄŻENIA

BIAŁKO NA TALERZU

Zaleca się spożywanie chudych gatunków mięs: indyka, kurczaka, chudego mięsa wołowego, cielęciny, ryb, chudych wyrobów wędliniarskich. Mleko i produkty mleczne np. jogurty naturalne, kefiry, sery białe o obniżonej zawartości tłuszczu również będą dobrym źródłem białka. W codziennej diecie należy pamiętać także o nasionach roślin strączkowych takich jak: fasola, groch, soczewica, soja. Jednak najlepiej przyswajalne białko przez nasz organizm to białko pochodzenia zwierzęcego.

WĘGLOWODANY NA CO DZIEŃ

Składnik pokarmowy, który powinien stanowić ponad 50% naszego dziennego zapotrzebowania energetycznego to węglowodany. Zródłem węglowodanów powinny być głównie węglowodany złożone. Zalicza się do nich m. in.: chleb z mąki z pełnego przemiału, makarony razowe, płatki owsiane, ryż brązowy, kasza gryczana, jęczmienna. Węglowodany są bardzo dobrym źródłem błonnika rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego w wodzie. Błonnik rozpuszczalny w wodzie znajduje się w warzywach, owocach i suchych nasionach roślin strączkowych. Błonnik ten m. in. obniża stężenie cholesterolu całkowitego. Błonnik nierozpuszczalny w wodzie obecny jest głównie w otrębach i on przyczynia się do właściwej pracy przewodu pokarmowego, chroni przed zaparciami.

10 ZDROWYCH ZASAD

Należy dbać o różnorodność spożywanych produktów, a posiłki spożywać regularnie. Najlepiej co 3-4 godziny, 4-5 posiłków dziennie.
Zdrowa sałatka do jedzenia w Rzeszowie

SZYBKA, PROSTA I ZDROWA SAŁATKA Z AWOKADO

Składniki

Ilość składników wg uznania i własnych preferencji smakowych.

Wykonanie

Wszystkie składniki należy pokroić, dodać oliwę z oliwek, doprawić niedużą ilością soli, pieprzu i razem wymieszać.

Autor tekstu:

Klaudia Różycka-Otfinowska
dyplomowana dietetyczka