Żywienie sportowców

Żywienie sportowców w Rzeszowie

Dieta stanowi decydującą część strategii treningowej i niewątpliwie pomaga osiągnąć sukces, który sprawi ogromną satysfakcję trenującemu. Wiadomo, że trzeba zaopatrzyć swoje ciało we właściwe paliwo, w przeciwnym razie nie będzie dość energii ani siły na wyczerpujące treningi i zawody. Podczas treningu można spalić nawet 4000 – 6000 kcal dziennie, co równa się dużej ilości jedzenia. Nie jest łatwo wpasować w codzienny tryb życia trening i odpowiednie posiłki. Ustalić gramaturę posiłków, właściwe pory jedzenia i najlepsze dla szybkiej regeneracji produkty. Każdy sportowiec ma oczywiście inne potrzeby żywieniowe i nie istnieje jedna dieta, która odpowiadałaby wszystkim. Jedni zawodnicy potrzebują więcej niż inni kalorii, białka i witamin. Każdą dyscyplinę sportu cechują też niepowtarzalne wymagania żywieniowe.

ENERGIA

Istotne jest, aby sportowcy zaspokajali swoje potrzeby energetyczne (kaloryczne) w okresach ostrych treningów w celu osiągnięcia poprawy wydolności zachowania dobrego zdrowia. Nieprzestrzeganie zasad dostarczania wystarczającej ilości energii może spowodować utratę masy mięśniowej, obniżyć wydolność, spowolnić regenerację, spowodować zaburzenia funkcji hormonalnych (u kobiet) i zwiększyć ryzyko zmęczenia, urazów i chorób. Dzienne zapotrzebowanie kaloryczne konkretnej osoby zależy od wieku wagi i budowy ciała, aktywności dziennej i programu treningowego.

1. Oceń swoje tempo metabolizmu podstawowego BMR (Basal Metabolic Rate)

BMR zużywa 22 kcal na każdy kilogram masy ciała kobiety i 24 kcal na kilogram masy ciała mężczyzny.
Kobiety: BMR = waga w kg x 22
Mężczyźni: BMR = waga w kg x 24

2. Oblicz swój poziom aktywności fizycznej PAL (Phisical Activity Level)

Jest to stosunek całkowitej dziennej wydatkowanej energii do BMR; wynik jest przybliżonym wskaźnikiem aktywności twojego trybu życia.

Przeważnie:

Twoje BMR to liczba kalorii, które spalasz w stanie spoczynku na funkcjonowanie serca i płuc, utrzymanie odpowiedniej temperatury ciała itp. Stanowi ono 60 – 75% kcal spalanych dziennie. Ogólnie, mężczyźni mają większe BMR niż kobiety

3. Pomnóż swoje BMR przez swój PAL, a obliczysz swoje dzienne zapotrzebowanie kaloryczne dzienne zapotrzebowanie kaloryczne

Dzienne zapotrzebowanie kaloryczne = BMR x PAL.
Liczba ta daje dzienne zapotrzebowanie kaloryczne w przypadku chęci utrzymania wagi. Jeśli będziesz jeść mniej kilokalorii, schudniesz, jeśli więcej – przytyjesz.

Aktywność fizyczna obejmuje wszystkie działania – od prac domowych, przez spacery, po ćwiczenia na siłowni. Liczba kalorii spalanych w każdej aktywności zależy od masy, rodzaju aktywności i czasu jej trwania

WĘGLOWODANY

Węglowodany są ważnym paliwem dla treningu. Ich zasoby trzeba uzupełniać codziennie. Około 100 g glikogenu tj. 400 kcal może być przechowywane w wątrobie, natomiast aż do 400 g tj. 1600 kcal – w komórkach mięśni. Im wyższa jest aktywność i im większa jest masa mięśniowa trenującego, tym większe jest zapotrzebowanie na węglowodany.

Wytyczne dotyczące dziennego spożycia węglowodanów

Jeśli węglowodany mają przyspieszać regenerację powysiłkową należy spożyć 1 – 1,5 g węglowodanów na kilogram masy ciała na godzinę w ciągu 30 min po treningu, a następnie ponownie w dwugodzinnych odstępach, aż do 6 h. Zalecana ilość węglowodanów zależy od intensywności oraz czasu trwania wysiłku i nie ma związku z rozmiarem ciała, chcąc zwiększyć tempo wchłaniania węglowodanów i ich utleniania w trakcie treningu, należy spożyć mieszaninę kilku węglowodanów np. glukozy, fruktozy, sacharozy. W zależności od osobistych preferencji tolerancji organizmu należy wybierać węglowodany o wysokim indeksie glikemicznym (IG) np. napoje izotoniczne, żele energetyczne i batony energetyczne, banany, batoniki owocowe, płatki zbożowe lub batony śniadaniowe.

Węglowodany, czyli dieta dla sportowców w Rzeszowie

BIAŁKO

Sportowcy mają wyższe zapotrzebowanie na białko niż osoby nieaktywne. Dodatkowe białko jest potrzebne do wyrównania strat z rozpadu białek mięśniowych, który występuje w czasie intensywnych ćwiczeń i po nich, a także do budowy nowych komórek mięśniowych. Obecnie zaleca się sportowcom spożywanie między 1,2 do 1,7 g białka na 1 kg masy ciała dziennie (84-119g dziennie dla osoby ważącej 70 kg). Dla porównania osobie prowadzącej siedzący tryb życia, zaleca się jedynie 0,75 g białka na 1 kg masy ciała dziennie. Ważny jest rodzaj białka spożywanego posiłku – za optymalne do regeneracji uważa się białko wysokiej jakości, szczególnie szybko przyswajalne np. serwatkę.

Niektórzy sportowcy wybierają diety wysokobiałkowe w przekonaniu, że dodatkowe białko prowadzi do wzrostu siły
i masy mięśniowej; założenie to jest jednak błędne, do rozrostu mięśni prowadzi ich pobudzanie przez ćwiczenia,
a nie spożywanie dodatkowego białka.

Białko znajduje się w bardzo wielu produktach spożywczych, większość osób – w tym sportowców – i tak spożywa więcej, niż potrzebuje. Nadmiar białka nie jest na ogół szkodliwy, gdyż część protein rozkłada się na mocznik, który jest wydalany, a część zmienia się w paliwo, które zostaje wykorzystane do produkcji energii lub – jeśli spożycie kilokalorii przekracza ich spalenie – zostaje zmagazynowana w postaci tłuszczu.

Białko dla sportowców

TŁUSZCZE

Niektóre tłuszcze są niezbędne, bo stanowią część struktury wszystkich błon komórkowych, tkanek mózgowych, osłonek nerwów i szpiku kostnego; chronią narządy wewnętrzne. Tłuszcz w żywności dostarcza niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych i witamin w nich rozpuszczalnych (A, D, E i K) oraz jest ważnym źródłem energii potrzebnej do ćwiczeń fizycznych. Obecnie zaleca się by tłuszcz stanowił 20 – 35% kilokalorii dla sportowców, co pokrywa się z zaleceniem dla ogólnej populacji. Szczególnie korzystne dla sportowców mogą być kwasy omega – 3, ponieważ pomagają zwiększyć podaż tlenu do mięśni, poprawiają wytrzymałość, mogą też przyspieszać regenerację, zmniejszyć stan zapalny i sztywność stawów.

Tłuszcze w diecie sportowca

NAWODNIENIE

Poważne odwodnienia może spowodować zmniejszenie wytrzymałości i siły, jest też przyczyną chorób związanych z przegrzaniem. Picie zbyt dużej ilości wody (przy treningu ok. 4l) może tak rozrzedzić krew, że spadnie stężenie sodu – zjawisko dość rzadkie, jest potencjalnie niebezpieczne. Napoje sportowe zawierające sód są korzystne, gdy sportowiec traci znaczną ilość potu – w trakcie intensywnego ćwiczenia trwającego ponad 60-120 minut. Straty płynów i sodu można uzupełnić napojami nawadniającymi lub wodą i produktami słonymi.

WITAMINY I MINERAŁY

Minerały i owoce
Chociaż intensywne ćwiczenia zwiększają zapotrzebowanie na wiele witamin i składników mineralnych, zazwyczaj nie trzeba ich uzupełniać – pod warunkiem stosowania dobrze zbilansowanej diety i spożywania ilości kalorii odpowiednie do utrzymania należnej masy ciała. Sportowcy powinni być szczególnie świadomi własnego zapotrzebowania na wapń, żelazo i witamina D, ponieważ niskie spożycie tych składników jest dość powszechne, szczególnie wśród trenujących kobiet.

JAK ZAPLANOWAĆ DIETĘ TRENINGOWĄ

Użyj piramidy zdrowego żywienia jako podstawę do stworzenia własnej codziennej diety treningowej. Dzieli ona produkty żywnościowe na siedem kategorii: owoce, warzywa, produkty bogate w węglowodany, potrawy bogate w wapń, potrawy bogate w białko, zdrowe tłuszcze i żywność śmieciową. Produkty z niższych części piramidy powinny stanowić podstawę żywienia, podczas gdy te na górze należy spożywać w mniejszych ilościach.

Owoce i warzywa

5 – 9 dziewięć porcji dziennie – (80g/porcję) zawierają witaminy, minerały, błonnik, antyutleniacze oraz inne odżywcze substancje roślinne, które są ważne dla zdrowia, odporności i optymalnej wiadomości.

Produkty zbożowe i ziemniaki

4-6 porcji dziennie – (60g/porcję) dieta bogata w produkty pełnoziarniste – chleb, płatki zbożowe, ryż, makaron, płatki owsiane, fasolę, soczewicę i ziemniaki – utrzymuje wysoki poziom glikogenu, potrzebnego jako paliwo podczas ostrego treningu.

Produkty bogate w wapń

2 – 4 porcje dziennie – sposobem pozyskania wapnia niezbędnego dla silnych kości jest włączenie do codziennej diety napojów mlecznych, serwatki (200ml/porcję), orzechów, roślin strączkowych, sera żółtego (40g/porcję) oraz małych ryb wędzonych i ryb z puszki.

Produkty bogate w białko

2-4 porcje dziennie – regularnie ćwiczący potrzebują więcej białka niż osoby prowadzące siedzący tryb życia, włącza się więc do codziennego planu żywieniowego chude mięso, drób (ok.125g/porcję), ryby (ok. 140g/porcję), jajka (2szt/porcję), soję (150g/porcję). Warto także jadać codziennie fasolę, soczewicę (150g/porcję) i produkty nabiałowe (70g/porcję).

Zdrowe tłuszcze i oleje

1-2 porcje dziennie – olej zawarty w orzechach i nasionach(25g/porcję), a także olej rzepakowy, oliwa z oliwek, siemię lniane, olej słonecznikowy (15g/porcję) i tłuste ryby mogą poprawić odporność i zwiększyć możliwości regeneracyjne organizmu (140g/porcje). Zdrowe tłuszcze chronią również przed chorobami serca.

Kilokalorie uzupełniające

Kilokalorie uzupełniające są to kalorie dodatkowe, czyli nie pochodzące z zalecanych na dobę ilościowych owoców, warzyw, zbóż, produktów bogatych w białko, produktów bogatych w wapń i zdrowych tłuszczów. Im wyższa aktywność ruchowa tym więcej dodatkowych kalorii w postaci przekąsek jak herbatniki, ciastka, czekoladę, chipsy. Należy pamiętać o ukrytych kaloriach pochodzących np. z napojów sportowych, batoników energetycznych, słodzonej kawy czy herbaty.

Autor tekstu:

Sabina Walat
dyplomowana dietetyczka