Dieta wzmacniająca odporność

O odporność powinniśmy dbać cały rok. Żadne tabletki nie zbudują nam odporności. Siłą odporności jest sprawnie działający układ odpornościowy, który możemy wspomagać. Bardzo duży wpływ na naszą odporność ma styl życia, profilaktyka, otoczenie w którym mieszkamy czyli czynniki środowiska.

Główne czynniki, które mogą osłabić naszą odporność to:

Alkohol przedostaje się do krwi i następnie do układu limfatycznego, gdzie zabija komórki odpornościowe.

Palenie papierosów, z dymu tytoniowego trujące substancje dostają się do błon śluzowych
i niszczą pierwszą linię obrony przed zarazkami.

Z kolei nieregularny tryb życia, życie w stresie, pośpiechu, brak odpowiedniej ilości snu przyczyniają się do tego, że nasz organizm staje się przemęczony. Organizm przemęczony jest bardziej podatny na infekcje.

Częste podróże, częsta zmiana klimatu, również przyczyniają się do osłabienia naszego układu odpornościowego.

Musimy też być ostrożnym przy każdej antybiotykoterapii, która powinna odbywać się pod kontrolą lekarza.

To najważniejsze informacje, na co dobrze zwrócić uwagę, żeby tej odporności nie niszczyć.

Istnieją też czynniki, które pomogą nam naszą odporność wzmacniać.

Pierwszym i najważniejszym zaleceniem jest właściwa dieta. Dieta powinna być dobrze zrównoważona, urozmaicona, bogata w witaminy i składniki mineralne. Witaminy, które powinny znaleźć się w naszym codziennym jadłospisie to przede wszystkim witamina C, A, D, E. Witamina C zwiększa odporność błon śluzowych na zakażenia. Natomiast witaminy A, D, E pobudzają tworzenie śluzu, który chroni nabłonek dróg oddechowych. Ważne są też cynk i żelazo. Cynk bierze udział w produkcji przeciwciał odpornościowych,
a żelazo zapobiega niedokrwistości.

Kolejnym ważnym punktem jest aktywność fizyczna. Nie możemy o niej zapominać. Dobrze żebyśmy ćwiczyli przynajmniej 3 razy w tygodniu przez ok. 60 minut. Możemy wybrać również codzienny spacer. Nawet jeżeli będzie niedługi, to liczy się każda forma ruchu jaką podejmujemy. Inne formy ruchu to np. bieganie, pływanie, jazda na rowerze, gra w piłkę.

Powinniśmy się też nauczyć odpoczywać i pamiętać o tym, że odpoczynek, odpowiednia ilość snu, relaksowanie się, wyciszanie się to dbanie o nasz organizm. Na wszystko musi być pora. Na pracę, sport, odpowiednią dietę, ale także na odpoczynek, aby organizm miał czas na regenerację. Przez odpoczynek i regenerację budujemy i wzmacniamy odporność.

W jakich produktach występują witaminy, które podnoszą naszą odporność?

Bardzo ważna informacja to taka, że: witaminy jak i składniki mineralne najlepiej wchłaniane będą właśnie z pożywienia.

Witamina C

Najwięcej witaminy C znajduje się w takich produktach jak: świeże warzywa i owoce. Warzywa z największą ilością tej witaminy to: nać pietruszki, papryka, brukselka, brokuły, kalarepa, kapusta, kalafior, szpinak, fasolka szparagowa, rzodkiewka. W mniejszej ilości występuje też w ziemniakach.

Owoce bogate w witaminę C to np.: owoce dzikiej róży, czarne porzeczki, truskawki, kiwi, grejpfruty, cytryny, pomarańcze, maliny, jabłka, gruszki, śliwki, banany.

Kolejność owoców i warzyw zaczyna się od tych, które witaminy C mają najwięcej.

Naturalnie witamina C występuje w takich roślinach jak: rokitnik, pokrzywa, cytryniec chiński, lebiodka pospolita, igliwie sosny i świerka, owoce głogu i jarzębiny.

Niewielka ilość znajduje się w nabiale, mięsie i jego przetworach.

Pamiętajmy jednak, że najwięcej jej jest właśnie w warzywach i owocach wypisanych wyżej.

Aby zachować jak najwięcej witaminy w naszych produktach to trzeba zaznaczyć, że witamina C nie lubi obróbek kulinarnych. Produkty tracą ją podczas gotowania, gdy są zbyt długo przechowywane, lub mocno rozdrabniane, przecierane. Najwięcej witaminy zachowamy podczas gotowania na parze, mrożenia i kiszenia. Jeżeli tylko możemy to wybierajmy sezonowe warzywa i owoce, które są najlepszym, naturalnym źródłem witaminy C.

Witamina A

Witamina A to kolejna witamina, która pomoże wzmocnić nasze organizmy, a co za tym idzie naszą odporność.

Ma bardzo istotne znaczenie dla naszego całego organizmu.

Od strony odporności witamina ta:

– wzmacnia układ odpornościowy;

– zapobiega zakażeniom;

– pomaga zwalczać wirusy, bakterie;

– wpływa na prawidłowe funkcjonowanie błon komórkowych.

Witamina A należy do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, dlatego głównie występuje
w takich produktach jak:

– masło, mleko, produkty mleczarskie, tłuste ryby, podroby zwierzęce, jajka.

Jest także w warzywach takich jak:

– marchewka, szpinak, pomidor, papryka czerwona, sałata.

Owoce zawierające witaminę A to:

– morele, brzoskwinie, wiśnie, śliwki.

Witamina D

Witamina D to kolejna witamina, która wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego.

W przypadku tej witaminy sprawa jest bardziej skomplikowana, ponieważ uzupełnienie jej za pomocą samej diety jest niemożliwe. Nie jesteśmy w stanie zjeść takich ilości danego produktu, żeby dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę uzupełnić.

Mimo to warto jest wprowadzać produkty bogate w tę witaminę. Występuje ona głównie w tłustych rybach takich jak: węgorz, łosoś, śledzie, makrela. Znajdziemy ją również w jajkach, serze żółtym czy w mleku.

W okresie od maja do września powinniśmy czerpać witaminę D ze słońca. Dobrze jest przebywać 15 min w słońcu.

W pozostałe miesiące ważna jest suplementacja tej witaminy. Najlepiej w tej kwestii zgłosić się do lekarza rodzinnego, aby podpowiedział jaki preparat wybrać.

Owoce z witaminami

Witamina E

Witamina E walczy z wolnymi rodnikami, które codziennie atakują organizm człowieka, a występuje w takich produktach spożywczych jak: olej słonecznikowy, migdały, orzechy, ryby, otręby, płatki owsiane, mleko i jego przetwory, drób.

Jest także w warzywach: w szpinaku, papryce, pomidorach, brokułach.

To bardzo ważne, żeby wzbogacać nasze codziennie jadłospisy o te wszystkie wartościowe produkty przedstawione w artykule. Odpowiednia dieta pomoże budować silny, zdrowy organizm cały rok.

To od nas zależy jak nasz organizm będzie radził sobie z trudnościami, chorobami. Siła naszego organizmu zależy od nas. To proste i najważniejsze zasady, które zależą od nas samych i które powinny nam towarzyszyć codziennie, całe życie. Im szybciej się ich nauczymy tym dłużej będziemy żyli silniejsi i zdrowsi.

Autor tekstu:

Klaudia Różycka-Otfinowska
dyplomowana dietetyczka